Stad Gent weet nog steeds niet of Bosnische imam Sulejman Bugari radicaal is

Op zondag 13 december 2015 organiseerde BICC Ensarija vzw, in samenwerking met FZO-VL (Federatie van Zelforganisaties in Vlaanderen), een lezing in de zalen van het Boerenhof in Oostakker (Gent). Deze activiteit werd mede gesubsidieerd door de stad Gent. Gastspreker was “Hfz. Sulejman Bugari”. Naar aanleiding van deze lezing vroeg gemeenteraadslid Johan Deckmyn in de Commissie Algemene Zaken of het stadsbestuur op de hoogte was van het feit dat de betrokken imam op buitenlandse webstekken als radicaal omschreven wordt.

Groot was zijn verbazing dat burgemeester Termont het antwoord op zijn vraag schuldig moest blijven. Nochtans had de burgemeester de mogelijkheid om zijn antwoord voor te bereiden omdat deze vraag op voorhand werd ingediend. Maar het kan nog straffer. De Cel Radicalisering van de stad Gent was niet eens op de hoogte van de aanwezigheid van deze imam in Gent.

Volgens de burgemeester was er op voorhand “geen signaal” dat het een radicale imam betrof. De stadsdiensten zagen dan ook geen enkele reden om deze spreekbeurt niet te subsidiëren. Tot zover het Gents samenwerkingsprotocol tegen radicalisering … Er is dus niet echt sprake van een “samenwerking” tussen de stadsdiensten op het vlak van radicalisering. Het Vlaams Belang stelde trouwens al eerder vast dat het zogenaamde samenwerkingsprotocol een lege doos is.

Volgens Termont moet de Cel Radicalisering eerst een “signaal” ontvangen dat er in Gent lezingen met radicale imams ingericht worden. Zelfs al worden dergelijke activiteiten door de eigen stadsdiensten gesubsidieerd. Begrijpe wie kan. Misschien moeten we aan alle Gentenaars vragen dat zij de stadsdiensten aanspreken indien zij een vermoeden hebben dat er radicale imams in Gent opduiken. Als de stad Gent het niet doet, doen we het misschien beter zelf …

Wat een contrast met de houding van de provincie Oost-Vlaanderen in dit dossier. Fractieleider Olaf Evrard stelde aan de bevoegde gedeputeerde Jozef Dauwe net dezelfde vragen. De gedeputeerde kon eveneens niet onmiddellijk antwoorden, maar schreef achteraf wel een vlammende brief naar de islamitische gemeenschap Ensarija met de vraag om meer verduidelijking.

Op zich een veel moedigere houding dan onze burgemeester die zich eens te meer al te laks opstelt ten aanzien van de islam.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail