Provincie Oost-Vlaanderen schrapt Erfgoedbibliotheek

 

Naar aanleiding van het debat rond het beleidsplan Cultuur, stelde ik schepen Storms enkele gerichte vragen omtrent de toekomst van het project rond de Krook. Twee zaken bieden alvast stof tot nadenken en doen vragen rijzen omtrent de financiering van het project.

  1. In de nieuwe bibliotheek “DE KROOK” was een aanzienlijke ruimte voorzien (twee verdiepingen)  die door de provincie Oost-Vlaanderen zouden worden ingenomen om er een Erfgoedbibliotheek in onder te brengen. De toewijzing van 2 verdiepingen was terecht,  gezien het provinciebestuur toch een vrij grote financiële bijdrage geleverd heeft. Ingevolge de nieuwe richtlijnen voor cultuur in het regeerakkoord dat vorig jaar werd afgesloten door de Vlaamse regering,  blijkt dat cultuur niet meer onder de bevoegdheid van de provincie zal ressorteren. Schepen Storms bevestigde gisterenavond dat de provincie zich hieruit terugtrekt en de twee verdiepingen een andere functie zullen krijgen.
  2. Ook de vestiging van het “Vlaams Instituut voor Audiovisuele Archivering (VIAA)” in het Wintercircus (Lammerstraat) is allesbehalve zeker, aangezien de Vlaamse regering deze beslissing met een jaar heeft uitgesteld.

Hoe dan ook, Schepen Storms bevestigde naar aanleiding van mijn vragen dat de stad Gent nog gesprekken plant met de Vlaamse overheid en de provincie Oost-Vlaanderen om na te gaan op welke manier de financiering van het project herbekeken zal worden.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail