Foorkramers staken!

Op 2 maart beslisten de foorkramers om die avond alle attracties te sluiten. Ze waren naar verluidt woedend omdat de stad Gent minder lunaparken en drankstanden wil. Blijkbaar wil de stad nu ook de inhoudelijke samenstelling van de foor inkleuren en dus de facto bepaalde foorkramers uit te sluiten van deelname.

De stad Gent communiceerde op een eenzijdige manier dat er moest gesnoeid worden in het aanbod op de kermis. Dat schoot overduidelijk in het verkeerde keelgat bij de foorkramers. Zij waren vooral boos omdat ze niet betrokken werden in het overleg hieromtrent. Het stadsbestuur wou blijkbaar op eigen initiatief de foor zoals ze nu bestaat ingrijpend veranderen.

Foorbezoekers moeten veggie eten…

Gemeenteraadslid Johan Deckmyn vroeg dan ook aan de liberale schepen Christophe Peeters waarom hij zonder inspraak of overleg dergelijke beslissingen wilde doorvoeren. Dit was immers grof en ongepast. Door de felle reactie van de foorkramers krabbelde het stadsbestuur uiteindelijk terug. Niettemin werden toch een aantal zaken doorgedrukt.

Eén van die dingen was meer “diversiteit in het voedselaanbod”. Deckmyn toonde zich erg verbaasd dat een liberale schepen wou ingrijpen in het marktaanbod en de foorkramers tot een “veggie”-aanbod wilde verplichten. Deckmyn stelde dat de foor er is om de bezoekers plezier te laten maken, niet om ze om ideologische redenen andere eetgewoonten aan te leren. Waarom tegen beter weten in het aanbod willen sturen, als het aangebodene economisch niet rendabel is?

Ook de foorkramers waren zelf erg verbaasd. Eetkraam-uitbater Abel stelde in de krant: “We hadden eigenlijk al een vegetarisch aanbod in ons kraam, maar dat werd zo goed als nooit besteld. Daarom waren we van plan om het uit ons assortiment te schrappen, maar op vraag van de stad willen het wel nog eens een kans geven.”

Dat wordt dan de grote verandering die de stad op de foor doorvoert: handelaars moeten het onverkoopbare verkopen …

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail