Schepen Resul Tapmaz: schuldig aan machtsmisbruik?

Begin september werd schepen Resul Tapmaz (sp.a) door de deontologische commissie van de stad Gent vrijgesproken voor het sturen van een mail naar een burger, waarbij hij dreigde subsidies af te nemen. De zaak kwam in de media nadat Vlaams Belang fractieleider Johan Deckmyn klacht indiende tegen de schepen wegens machtsmisbruik.

De mail dateert van mei, maar de deontologische commissie kwam pas eind augustus samen. Alhoewel de schepen toegaf in de fout te zijn gegaan, sprak de deontologische commissie hem vrij!

Afnemen subsidies

Nochtans liet de mail van de Turkse schepen niets aan onduidelijkheid bestaan. De schepen vond dat hij racistisch werd bejegend en antwoordde letterlijk:

“Als politicus en Gentse schepen heb geen probleem om mijn verontschuldigingen aan te bieden als ik in fout ben. Maar voor u en uw soort racisten heb ik met veel plezier geen respect. Ik ben een overtuigde Gentenaar in hart en nieren en heb dankzij de Gentenaars de kans gekregen om deze stad mee te besturen en trachten samen met de andere collega’s van het college deze stad nog aangenamer te maken waar iedereen zich kan thuis voelen. Het is niet de eerste keer dat ik degelijke racistische opmerking hoor van jou en neem daar akte van. Als schepen van buurtwerk zal ik dan ook alles eraan doen om dergelijke  racisten van uw soort te weren in onze harmonieuze samenleving. Zal dan ook vragen aan mijn diensten om alle ondersteuning die ze tot nu toe hebben geboden hebben aan u stop te zetten.”

Johan Deckmyn vond dit er ver over. Blijkbaar is het voor de socialistische schepen voldoende dat uw gedacht hem niet aanstaat om uw subsidies in te trekken. Als dat geen machtsmisbruik is!

Meerderheid neemt Tapmaz in bescherming

De schepen gaf publiekelijk toe dat hij in de fout was gegaan, maar dat het een “emotionele reactie” was. Blijkbaar was dit voor de meerderheid in de gemeenteraad voldoende om hem in bescherming te nemen, want de commissie sprak hem vrij.

De meerderheid vindt het blijkbaar normaal om burgers die niet in de pas lopen af te dreigen met het afnemen van hun subsidies als hun gedacht hen niet aanstaat. Na meer dan dertig jaar socialisten aan de macht in Gent lopen ze over van arrogantie en is alles blijkbaar toegestaan.

Voor het Vlaams Belang is dit meer dan een brug te ver. Een schepen moet eerst en vooral zich niet laten meeslepen in dergelijke discussie en heeft vooral de taak neutraal te blijven ten opzichte van alle burgers in onze stad. Het niveau van het antwoord van de schepen is dan ook betekenisvol en tevens bedroevend.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail