Roma-zigeuners mogen wellicht blijven

Tijdens de gemeenteraad van eind mei interpelleerde Gents fractieleider Johan Deckmyn over het crimineel gedrag van Roma-jongeren in Gent.

Via de media werd er immers bericht over een groep jongeren tussen de 9 en 16 jaar die zich schuldig maken aan afpersing, diefstal met geweld, aanrandingen en andere feiten.

De feiten zijn niet nieuw en Vlaams Belang heeft hieromtrent in het verleden reeds vaak geïnterpelleerd. Het college investeerde in 2016 trouwens 400.000 euro in een begeleidingsproject rond Roma-jongeren om deze problemen op te lossen.

Het stadbestuur beloofde toen met de juiste omkadering en een combinatie van preventieve en repressieve maatregelen deze zaak onder controle te krijgen. Niets blijkt minder waar te zijn. De afgelopen maanden blijkt de situatie alweer uit de hand te lopen.

Roma-kamp aan de Wiedauwkaai

Er werd ook gedebatteerd over het Roma-kamp aan de Wiedauwkaai (Hurstweg). Daar loopt een proefproject van één jaar, waarbij men 56 zigeuners heeft toegestaan om er tot september 2019 te blijven. Tegen dit project trok het Vlaams Belang vorig jaar reeds fel van leer. Een interessant artikel over deze problematiek vindt u op de webstek van Sceptr.

Zegedronken

In de krant De Gentenaar verscheen er hieromtrent een artikel (zie link). Daarin verwijst men ook naar de verzuurde uitspraak van socialistisch gemeenteraadslid Sven Taeldeman. Volgens hem wa de kritiek van Johan Deckmyn ingegeven door een “zegedronken” roes. Hierbij verweet hij Deckmyn dat hij het Roma-kamp wou linken aan het crimineel gedrag van Roma-kinderen die Gent.

Dit werd resoluut tegengesproken door Deckmyn, die in de eerste plaats stelde dat hij al jarenlang dezelfde kritiek geeft op het Roma beleid in Gent (ook toen het Vlaams Belang géén verkiezingen had gewonnen). Ten tweede wees hij ook op het feit dat de gemeenteraadsleden net hadden geweigerd om Deckmyn hieromtrent een aparte interpellatie te laten houden. Die link werd hierdoor door de gemeenteraad zelf gecreëerd…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail