Bootvluchtelingen in Gentse haven

Sinds de start van de burgeroorlog in Syrië stromen talloze asiel- en gelukzoekers Europa binnen. Niet alleen uit Syrië, maar ook uit Irak, Afghanistan, Somalië en andere landen. Velen steken met gammele boten de Middellandse zee over. Je kan het dan ook symbolisch, zelfs ironisch noemen dat men in Gent vluchtelingen opvangt op een boot.

Deze boot is een initiatief van twee commerciële partners, die een project rond de voormalige gevangenisboot “Reno” indienden bij Fedasil. Op vrijdag 6 november 2015 werd door het consortium Corsendonk/G4S Care immers dit dossier ingediend. Het samenwerkingsverband tussen Corsendonk en G4S Care kwam er om de opvang van asielzoekers in de Gentse haven te regelen en beantwoordt zo aan de oproep van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) om mee in te staan voor méér tijdelijke collectieve opvang.

Vanaf begin maart werden op het ponton “Reno” aan de Rigakaai de eerste asielzoekers opgevangen. Waar er halverwege maart al een 60-tal vluchtelingen op de asielboot hun intrek hadden genomen, stelde OCMW-voorzitter Rudy Coddens alvast dat het effectief de bedoeling is om er tot 250 asielzoekers op te vangen. Om deze mensen te begeleiden werden alvast 20 voltijdse personeelsleden aangeworven.

De komst van de asielboot “Reno” in Gent zorgde al voor heel wat vraagtekens. Dit ponton komt uit Nederland waar het vroeger dienst deed als gevangenis. Het werd ooit zelfs in brand gestoken.

Er kunnen aan boord maximum 250 mensen opgevangen worden. De gezinnen zullen uit maximum 4 personen bestaan. Alle faciliteiten zijn in de asielboot voorhanden: keukens, recreatieruimtes, ruimtes voor bezoekers, consultatieruimte voor dokter en verpleegster, apotheek, kinderopvang, wasserette en dies meer. Buiten ligt kunstgras, er staat een bescheiden speeltuintje en dit alles wordt afgeschermd met houten wanden om de privacy te respecteren. Uiteraard spreken we hier niet van luxe, maar als men eerlijk is, dan weet men dat er in Vlaanderen heel wat daklozen en minderbegoeden zijn die het met veel minder moeten stellen …

De volwassen asielzoekers op het ponton krijgen 7,40 € per dag en moeten zelf hun potje koken. Daarnaast krijgen ze 8 € drinkgeld per week. Ze krijgen fietslessen, moeten leren hun afval te sorteren en worden op alle vlakken begeleid. Er worden hiervoor  niet minder dan 20 voltijdse personeelsleden aangeworven.

Veiligheid in de haven

Het Vlaams Belang interpelleerde reeds meermaals het stadsbestuur omtrent de nieuwe asielboot aan de Rigakaai. Johan Deckmyn hekelde het feit dat de wijk Muide-Meulestede, die reeds kreunt onder migratiedruk, er nu ineens nog 250 extra asielzoekers bij krijgt.

De Muide stond enkele jaren geleden ook al in het middelpunt van de belangstelling toen duizenden Roma-inwijkelingen uit Oost-Europa in deze wijk voor overlast zorgden. Naast de bestaande immigratiedruk met onder meer Oost-Europeanen komen er nu enkele honderden asielzoekers uit het Midden Oosten bij.

Vlaams Belang fractieleider Johan Deckmyn wees er bovendien op dat dit ook voor veiligheidsproblemen kan zorgen in een gebied zoals de Gentse haven. Zowel bedrijfsleiders als havenarbeiders plaatsen vraagtekens bij de aanwezigheid van vluchtelingen uit het Midden-Oosten in vol havengebied. Dit is –hoe dan ook- een veiligheidsrisico.

Het Vlaams Belang volgt alvast met argusogen dit dossier op en zal niet nalaten om ten gepaste tijden het stadsbestuur te blijven ondervragen over de evoluties in het dossier rond de asielboot.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail