77 km asbestwaterleidingen in Gent

Het wetenschappelijk tijdschrift EOS liet midden april weten dat er gevaarlijke asbestvezels via onze rioleringen in ons drinkwater kunnen belanden. Zo’n 30 procent van onze waterleidingen bestaat blijkbaar uit asbestcement. Deze vezels kunnen loskomen en in ons kraantjeswater belanden en dus gevaarlijke consequenties hebben. Men weet blijkbaar nog niet om hoeveel asbest het gaat en hoe gevaarlijk dit allemaal zou zijn.

Toch is het reeds een tijdje gekend dat asbest waterleidingen een reëel risico vormen voor de volksgezondheid. Als men aan het huidige tempo de waterleidingen vervangt zal het wellicht zeker nog 100 jaar duren vooraleer alle asbest waterleidingen in Vlaanderen vervangen zijn.

Daarom stelde gemeenteraadslid Johan Deckmyn aan de bevoegde schepen Resul Tapmaz (sp.a) een vraag naar de actuele situatie in Gent.

Schepen Tapmaz antwoordde dat er in Gent nog 77 km leidingen van asbest liggen (op een totaal van 1.400 km leidingen). Vijf procent van het distributienetwerk voor drinkwater in Gent bestaat – volgens de schepen – uit asbestleidingen. Er zou geen probleem zijn voor het verbruik van leidingwater en alle asbestleidingen zouden tegen 2040 vervangen moeten zijn, zoals overal in Vlaanderen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail